kagye
kagye

 

 

Változások a honlapon

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG INTERNETES KOMMENTELÉSSEL KAPCSOLATOS DÖNTÉSE MIATT SZIGORÍTOTTAM MIND AZ E-CHATELŐ, MIND A VITAOLDAL HOZZÁSZÓLÁSI LEHETŐSÉGÉT. MINDKÉT MODULBA CSAK A REGISZTRÁLTAK ÉS CSAK BELÉPÉS UTÁN ÍRHATNAK BE, AMIRŐL RÖGTÖN EMAILES ÉRTESÍTÉST IS KAPOK. 

ÉS KÉREM, SENKI SE FELEJTSE EL: "NEM ADHATOK MÁST, CSAK MI LÉNYEGEM."

Jó olvasgatást, és minden, változással, esetleges fejlesztéssel kapcsolatos véleményt, javaslatot szívesen fogadok. 

 

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Idő
 
Új infók

2014. 09. 09.

Városunkban többen indulnak

Az országos tendenciával ellentétben Vácott mind a polgármesteri, mind az egyéni képviselői székért több jelölt száll harcba, mint négy esztendővel korábban.

A Helyi Választási Bizottság (HVB) még hétfőn elbírálta azokat az ajánlásokat, amelyeket aznap 16 óráig leadtak a jelöltek/jelölőcsoportok és korábban még nem történt meg a nyilvántartásba vételük. A polgármestereknél az utolsó két helyen szereplő jelölt ajánlásairól még nem született döntés. A határozatok ellen péntekig lehet fellebbezni, azt követően lesz hivatalos az alább látható lista, amely már a sorsolás szerinti sorrendben tartalmazza a jelölteket.

A különböző pártok, szervezetek ajánlásával összesen 62, míg függetlenként 13 aspiráns indulhat jelöltként. A legtöbben a 2. számú választókerületben kérik az ott élők voksait (kilencen), míg a legszerényebb létszám (hat fő) az 1. számú és a 6. számú választókerületben indulhat. 

Négy esztendővel korábban a polgármesteri székért négyen, az egyéni választókerületekben hatvannégyen indultak a városban. 

 

2014. 05. 26.

A tegnapi EP-választás eredményének apropóján

Csak röviden az országos eredményekről:

- az alacsony részvétel (28,92%) minden várakozást - kivéve az enyémet... - alulmúl;

- a Fidesz-KDNP szavazóbázisa sokadszor bizonyította eltökéltségét és lojalitását tűzön-vízen át;

- a szocik szépen leszállhatnak a magas lóról és - cca. négy évet késve - teljesen meg kell újulniuk;

- a Jobbik relatíve (hiszen a második legtöbb voksot kapták pártviszonylatban) erősödtek, de a látszat csal: bizony nőtt a különbség hazánkban a szélsőjobb és a baloldal között - az utóbbi javára;

- sokadszor bizonyosodott be, hogy a magyar nép fogékony az egyszerűen emészthető, látványos (demagóg) megjelenítésre - Gyurcsány bohóckodása annak ellenére elér hozzájuk, hogy ismerjük a médiaviszonyokat;

- lassan azért eltűnnek és remélhetően az önkormányzati választásokra elfelejtődnek a komolytalan pártocskák.

 

És akkor a továbbiakban szűkebb pátriánk eredményéről:

1. az Együtt-PM és az LMP megyénkben érte el a legjobb eredményt, míg a szocik itt a legrosszabbat.

2. a Jobbik és a DK országos átlagot hozott Pest megyében, a Fidesz-KDNP egy kicsivel jobbat.

3. mind a megyében, mind Vácon a Fidesz-KDNP kapta a legtöbb voksot alighanem az összes választókörben.

4. Vácon az országos átlagot jóval meghaladta a részvétel (34,91%).

5. Azon ritka városok közé tartozunk, ahol a Fidesz-KDNP nem érte el az abszolút többséget (49,29%). Egyébként a parlamentin is hasonló volt a helyzet mind a lista, mind az egyéni jelölt vonatkozásában.

5. Nálunk is szanaszét voksoltak a baloldali szavazók. (Magánvélemény: Vácon az emberek többségének fogalma sincs, van-e különbség az MSZP és a DK között: mindkettőt dr. Bóth Jánoshoz kapcsolják - így e két párt vonatkozásában inkább az országos preferenciák határozták meg a helyi szétszavazás arányát.)

6. Nincs lényeges elmozdulás a parlamenti eredmények és a mostaniak között: minden bizonnyal az akkori jobbikos voksok, illetve a narancsos szavazatok is ugyanott kötöttek ki ezúttal is. Míg a balos szavazatok szétváltak. Ennek aránya lehet csak érdekes majd az önkormányzati választásokra való készülés tárgyalásai vonatkozásában.

7. A szavazókerületi szintre lemenve - feltételezve közös Fidesz-KDNP indulást+Jobbik indulást+teljes (azaz EGY induló) baloldali összefogást, no és azt, hogy sem országosan, sem helyi szinten nem történik valami döbbenetes addig és nem lesz pluszban komolyabb jobbos induló sehol:

- maximum (!!!) ugyanazokat az egyéni körzeteket nyerheti baloldali jelölt, mint 2010-ben - tehát máshol és/vagy többet NEM!;

- baloldalról induló egyéb jelölt esetén akár mind a 10 egyénit bezsebelheti a Fidesz-KDNP Vácon ősszel;

- a polgármester választás szintén egyértelmű Fidesz-KDNP győzelmet hoz, ha:

a, nincs Jobbikos polgijelölt VAGY

b, nem egyetlen polgijelölt van a baloldalon.

Tehát új (baloldali) polgármester csak akkor sanszos egyáltalán, ha indít a Jobbik és nem indít el más senki jelöltet balról.

Mindezek alapján a parlamenti és az EP-voksolás után úgy tűnik, a 2010-es induló - tehát nem a mostani! - felálláshoz hasonló lehet a váci önkormányzat ősszel is. Aligha nyer egyénit az esetleges baloldali jelöltön és a Fidesz-KDNP-jelöltön kívül bárki. Azaz: 7-3; 8-2; 9-1 vagy 10-0 lesz az utóbbi javára. Az elsőnél egy, a másik háromnál két listás hely a balosoké. A Fidesz-KDNP a 14 helyből legalább nyolcat elvisz (7-3 egyéninél egy listás is az övék!) A baloldal 2, 3 a legjobb esetben 4 mandátumot kaphat. Egy listás hely biztosan a Jobbiké és még egy, ami esetleg egy felbukkanó és önállóan induló független szervezet elvehet a tőlük. Tehát a polgármesteren kívül - most tekintsünk el attól, hogy persze egyéniben is nyerhet a leendő polgi és akkor egyéb eshetőségek is lehetnek - én egy 9(8) Fidesz-KDNP+3 (2, 4)baloldali+1 Jobbik+1egyéb felállást valószínűsítek. Ha pedig nincs összefogás a baloldalon, tutira viszi mind a tíz egyénit a Fidesz-KDNP, 2 listás jut az MSZP-nek (amely persze a helyi DK-t is magában foglalja) 1-1 a Jobbiknak és Egyébnek. És akkor sansztalan a szoci oldali polgijelölt is persze.  

 

2014. 04. 03.

Maratoni testületi ülés áprilisban

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete teljes létszámában jelen volt a grémium április 24-én megtartott munkaterv szerinti havi ülésén. A tanácskozás a szünetekkel együtt közel kilencórás volt.

A tárgyalási sor megkezdése előtt a jelenlévők egyperces főhajtással emlékeztek Zavetz József atyára, a Felsővárosi Római Katolikus Plébániahivatal vezetőjére.

A kilenc órakor kezdődő tanácskozás napirendi sora előtt bemutatkozott az előző napon megválasztott diákpolgármester Kovács Szabolcs Cselgő, aki vázolta a diákság egyeztetett elképzeléseit, terveit is. 

Az ülésen jelen volt és felszólalt a Vácot is magában foglaló Pest Megye 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület közelmúltban megválasztott országgyűlési képviselője, Harrach Péter is. A honatya megköszönte a választáson résztvevőknek a szavazást, majd röviden bemutatkozott és a képviselői feladatairól beszélt. Ezek sorában az országos ügyek döntéseiben való közreműködést, majd a választókerület érdekképviseletet említette. Fontosnak tartotta a körzetében való jelenlétet, a közösségi és egyéni problémák megismerését, az azok megoldásában nyújtott segítséget. Végül hangsúlyozta, hogy a választókerületében élő minden polgár képviseletét szeretné ellátni - politikai nézettől függetlenül. Ezt követően Harrach Péter válaszolt a képviselők által feltett kérdésekre. Majd a választásokat lebonyolító váci apparátusnak a magas színvonalú munkáért Fördős Attila polgármester mondott köszönetet.

Az ülésen több mint harminc különböző téma került megvitatásra, ezek közül elsőként a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, illetve a képviselők, bizottsági tagok ülésről való távolmaradásáról szóló jelentés, majd tájékoztatók voltak napirenden. Utóbbiak sorában a bizottságok átruházott hatáskörben hozott döntéseiről, a jelentősebb beruházások aktualitásairól (itt sok felszólaló megemlítette az egyszerűsített körforgalmak problémáját), majd a „Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése Vácott” című pályázatról volt szó. Ezt követően a választási eredményről, a térfigyelő kamerarendszer-pályázat benyújtásáról és egy, a Miniszterelnökségtől érkezett válaszlevélről szóló előterjesztés került megvitatásra.

A napirendi sor ezúttal a zárt ülés témaköreivel indult. (Az ott született döntésekről külön hírben számolunk majd be.) A folytatásban nyílt ülésen került sort a Madách Imre Művelődési Központ vezetői pályázatának elbírálására. A többedszer kiírt pályázaton ezúttal egyetlen jelölt indult. Miután őt meghallgatták a jelenlévők az elképzeléseiről, titkos urnás voksolás következett, mely során nyolc szavazólap érkezett, melyből hét volt a jelöltet támogató. Így a pályázat érvényes, de eredménytelen lett. A testület megegyező tartalommal ismét kiírta a pályázatot, egyben a polgármester felkérte a szakbizottságokat, vizsgálják meg egy esetleges szervezeti struktúra változás – akár intézményi összevonás útján – lehetőségét.

A folytatásban gazdasági témájú előterjesztések következtek. Ezek fő eleme az elmúlt évi költségvetés végrehajtásáról szóló anyag volt. A büdzséről szóló mellett három másik rendeletet is módosítottak a képviselők, majd a 2013-as ellenőrzési jelentés, a közbeszerzési, illetve a Váci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a város gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokkal összefüggő beszámoló került elfogadásra.

Egyéb témák mellett különböző alapító okirat módosítások következtek, nem támogatták a Tudásváros a Dunakanyarban nevet viselő fejlesztési elképzelést, majd a helyi autóbusz menetrend módosítása, valamint a Vác állomás vasúti pálya és kapcsolódó létesítmények korszerűsítése projektre vonatkozó üzemeltetői lehatárolások tárgyköre váltott ki vitát, ám utóbbi kettőt elfogadta a grémium. Több sportjellegű kérelem elbírálása után terítéken volt a holding februári munkájáról szóló beszámoló, majd az áprilisi ülés napirend utáni hozzászólásokkal és képviselői kérdésekkel fejeződött be.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete az éves munkaterv szerint legközelebb május 22-én tart plenáris ülést.

 

A zárt ülés döntései

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének zárt részében meghozott döntésekről Fördős Attila polgármester adott tájékoztatást. 

Mint elmondta, elsőként a Váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatói és gazdasági igazgatói pályázatára benyújtott jelentkezéseket véleményezték - a döntés az intézmény felügyeleti szervének (GYEMSZI) jogköre. Mindkét főigazgató jelöltet (dr. Jakab Zoltánt 11 igennel, Sámoly Györgyöt – 10 igennel) ajánlással javasolják a felügyeleti szervnek. Szintén két pályázó van a gazdasági igazgató posztra, közülük Kliszek Ildikó jelent meg, őt 13 vokssal ajánlja a GYEMSZI felé a testület. (A másik jelölt nem volt jelen, őt nem támogatja a váci önkormányzat)

A „Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért” kitüntető díj adományozásáról szóló döntés során az egyéni kategóriában Gyurcsán Csabáné dr. Arnótfalvi Judit, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója kapta meg a címet. A közösségi jelölteknél az Országos Mentőszolgálat Váci Mentőállomásának munkatársai, illetve a hat éven aluli sérült gyermekeket ellátó Vác Város Önkormányzat Bölcsőde és Speciális Csoportja között nem született döntés (mindkettő vonatkozásában megvolt a minősített többség), ezt a májusi ülésre napolták el.

Mivel a Váci Rendőrkapitányság az önkormányzat által felajánlott lakás műszaki állapota miatt nem kívánt élni bérlőkijelölési jogával – nem tudta finanszírozni annak felújítását -, az önkormányzat az erre vonatkozó határozatát visszavonta.

Végül egy ingatlanértékesítés esetleges szabálytalan módja miatti feljelentésről szóló tájékoztató hangzott el a zárt ülésen. Ennek lényege, hogy a Váci Rendőrkapitányság bűncselekmény hiánya miatt a nyomozást megszüntette. Tehát a szakbizottság és a képviselő-testület jogszerűen járt el az eladásnál.

 

Képviselői hozzászólások és kérdések

Az áprilisi testületi ülés nyílt napirendi sorát zárva reagálhattak a képviselők az előző tanácskozáson feltett kérdéseikre kapott válaszokra. Ezt követően napirend utáni hozzászólások és új kérdések felvetése következett.

A hozzászólások közül elsőként dr. Váradi Iván Attila elismerését fejezte ki a váci Holokauszt Emléknap szervezéséért, majd a MADI Gyűjtemény szélesebb körű és idejű láthatóságát és propagálását szorgalmazta.

Dr. Bóth János a váci kulturális élet problémáit sorolta, majd a Váci Szimfonikus Zenekarral szembeni – általa tapasztalt - támadásokat említette meg.

Dr. Schmuczer Istvánné tájékoztatta képviselőtársait a Vám utcai óvoda családi egészségnapi rendezvényéről.

Dr. Bánhidi Péter visszatért a művelődési központ többszörösen sikertelen igazgatói pályázatára.

Balkovics Péter a városban megrendezendő galamb világversenyre hívta fel a figyelmet, amely Vác hírnevét messzire viszi majd.

Csereklye Károly egy levelet továbbított Pető Tibornak, mint a Vác Városi LSE elnökének, amelyben az aláírók a klub edzőtáborozásairól érdeklődtek.

Kászonyi Károly a választásokról és az azt megelőző kampány visszáságáról, valamint a Honvéd emlékmű felújításáról szólt.

A kérdéseket Balkovics Péter nyitotta, aki a Sejcei út felújításának részleteiről érdeklődött, majd a jelöletlen épületek korábbi szokás szerinti megkülönböztetését kérte.

Dr. Bóth János a MADI Gyűjtemény jogállásáról és szerződéseiről érdeklődött. Ezt követően egy, a polgármester által adott tévéinterjú Váci Szimfonikus Zenekarral kapcsolatos megállapításaira kérdezett rá. Fördős Attila ismét elmondta, hogy ha az illetékesek megállapítják a zenekar működésének szabályosságát, a városi támogatások folyósításra kerülnek.

Katonáné Doman Erika a szelektív hulladékgyűjtés problémáit sorolta, majd a deákvári KRESZ-parkban tapasztalt gondokat említette meg.

Dr. Bánhidi Péter többek között a belvárosi parkolás néhány konkrét problémájára kért megoldást.

Csereklye Károly visszautalt Balkovics Péter épületjelölésre vonatkozó javaslatára, felidézve az ottani terület múltját.

Kovács Ágnes egy újonnan felújított élelmiszer üzlet hang és szaghatásainak gondjára kért megoldást.

 

Vác tavalyi költségvetésének végrehajtásáról

A törvényeknek megfelelően Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete az áprilisi tanácskozásán rendeletet alkotott az előző esztendő költségvetésének végrehajtásáról.

A több mint hatvanoldalas előterjesztéshez Kökény Szabolcs, a Pénzügyi és Adóosztály vezetője fűzött szóbeli kiegészítést, illetve adott tájékoztatást a legfontosabb jellemzőkről. Ebből kiderült, hogy önkormányzati szinten a bevételek 6 131 991 000 forinttal, a kiadások 5 897 736 000 forinttal teljesültek. A költségvetés főösszege a kiindulóhoz képest az esztendő során 8,4 százalékkal nőtt. A tervezett bevételek 94,6 százaléka folyt be, míg a tervezett kiadások 91 százaléka került elköltésre.

Az elszámolás után az önkormányzatot közel 21 millió forint támogatás illeti meg, ezzel a pénzmaradvány összege mintegy 255 és fél millió forint. (206,3 millió önkormányzati szintű és 49,1 millió önkormányzati intézményi maradvány.) Az érvényben lévő jogszabályok alapján azonban a helyi adó túlfizetéssel csökkenteni kell a pénzmaradványt, amely után az önkormányzati szintű összeg lenullázódik. Ezért pénzmaradványként egyelőre csak a 49,1 millió forintos összeg kerülhetett elfogadásra

A zárszámadással összefüggésben elkészült a város ingatlanvagyonának felmérése, mely szerint ennek értéke meghaladja a 21 milliárd forintot.

Az önkormányzat a tavalyi év végén a különböző gazdasági társaságokban 4 890 000 forint részesedéssel rendelkezett. (E társaságok közül a Váci Városfejlesztő Kft-ben, a Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft-ben és a Váci Hulladékgazdálkodási Kft-ben 100 %-os a tulajdoni hányada.)

A rendeletet a testület egyhangú szavazással fogadta el.

 

Áprilisi rendeletmódosítások

A váci képviselő-testület áprilisi plenáris ülésén a 2013-as költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet mellett három önkormányzati rendelet módosítása is napirenden szerepelt.

1. A közterületi vendéglátó sávok létesítéséről szóló 8/2014.(II.21.) sz. rendelet módosítása

Lévai Dávid főépítész előterjesztésére néhány tekintetben megváltoztatta a testület a februárban elfogadott rendeletét. Eszerint az üzemeltetők kérésére több előírásában egyszerűsítette, könnyebben betarthatóvá tette a korábbi előírásokat. A változtatást a képviselők ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el.

2. A közterület használatáról szóló 22/1994.(VI.13.) sz. rendelet módosítása

A növekvő lakossági bejelentések miatt Espár Péter megbízott osztályvezető készített javaslatot az 1994-es – azóta többször módosított – rendelet egyik mellékletének módosítására. Ez az egyes létesítményekhez szükséges zárt várakozóhelyek igénybevételének összegeit tartalmazó táblázatban rendelt el változtatásokat. A módosítás egyhangú voksolással került elfogadásra.

3. A korlátozott forgalmú övezetek behajtási rendjének szabályozásáról szóló 3/2012.(I.20.) sz. rendelet módosítása

A két éve januárban elfogadott rendelet mostani módosítása meghatározta azt a négy közterületet, amelyen csak engedéllyel vehető igénybe parkolás. Ezek: Eszterházy utca, Rév köz, Görgey utca és Március 15. tér. A változás lényege, hogy korábban a Március 15. téren nem kerültek kijelölésre várakozóhelyek, ezért szükségessé vált, hogy a Városháza környezetében az ideérkező vendégek és küldöttek részére ilyeneket kijelöljenek. Espár Péter megbízott osztályvezető előterjesztése 9 támogató vokssal került elfogadásra. Ugyanakkor Fördős Attila javaslatára átvizsgálásra kerül a Főtérre kiadott behajtási engedélyek indokoltsága.

 

Közérdekű információk a januári testületi ülésről

A váci önkormányzat áprilisi ülésének napirendi sorában több jelentés és tájékoztató is elhangzott. Többek között az alábbi fontosabb döntések születtek, illetve információk kerültek nyilvánosságra:

- Hamarosan módosításra kerül a deákvári egyszerűsített körforgalom környezete: a közlekedési hatóságok kérésére „fekvőbabákkal” lassítják az oda érkező forgalmat. A tervek szerint a felfestett körök pár centis kiemelése is megtörténik majd.

- A Telep utca-Kosdi út kereszteződésébe tervezett körforgalom tervezett 160 millió forintos költségéből a városnak 80 milliót kellene biztosítania.

- Az éjjeli menedékhely létesítéséhez szükséges okmányok beszerzése folyamatban van, mint ahogyan a mélygarázs megközelítéséhez szükséges Piac utcai ingatlan kisajátítási eljárása is.

- A Széchenyi utcában elhelyezendő ivókút támogatási szerződése aláírási fázisban van, a kút tervét pozitívan bírálta el a szakmai zsűri.

- Vác benyújtotta jelentkezését arra a teljes támogatású pályázatra, amely segítségével 14 helyszínen összesen 32 darab tárfigyelő kamera felszerelése válna lehetővé.

- A rezsicsökkentés miatt a Váci Hulladékgazdálkodási Kft-nél jelentkező bevételkiesés kapcsán – testületi döntés értelmében – Fördős Attila polgármester levéllel fordult a Miniszterelnökséghez. Lázár János válaszában tájékoztatást adott arról, hogy a problémával kapcsolatban a kormány országos szintű, átfogó megoldáson dolgozik.

- A város nem adta támogatását a Tudásváros a Dunakanyarban nevet viselő – a „Vác Plaza” épületét felhasználva, az Oktatási Centrumba tervezett – egyetemi központot tartalmazó elképzelésre.

- Mivel a város nem tudja a Migazzi-szoborhoz elnyert pályázati támogatáshoz szükséges teljes önerős forrást biztosítani, lemond a 3,5 millió forintos támogatásról – így a szobor nem kerül felállításra.

- Június elsejétől alapjaiban változik meg a helyi közösségi autóbusz közlekedés struktúrája. A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságnak februárban bemutatott és ott elfogadott új hálózatot és menetrendet – amelyet a jelenlegi szolgáltató Volánbusz dolgozott ki – a testület is elfogadta. Ennek lényege, hogy Vácott – az egyéb kisebb, periférikus járatokon túl – lényegében kétirányú, óránkénti ütemezésében állandó körjárat jön létre. A változásról részletes tájékoztató segítségével informálják az utasokat.

- Sokrétű egyeztetés után a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság által az illetékesekkel együtt kimunkált tízpontos előterjesztés minden részletét egyhangú szavazással fogadta el a testület, amellyel meghatározták, hogy a város számára melyek lesznek azok a feladatok, amelyeket el kell látnia a Vác állomás vasúti pálya és kapcsolódó létesítmények korszerűsítése projekt megvalósulása után.

 

Testületi döntések sporttémákban

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete az április 24-én megtartott munkaterv szerinti ülésén hat sportot érintő témakört tárgyalt meg.

A grémium úgy döntött, hogy a Hársfa utcai intézmény vonatkozásában benyújtja jelentkezését az OVI-FOCI, OVI-SPORT Program keretében meghirdetett sportpálya építési pályázatra. Az önrészt (2,5-2,8 millió forint) a Vác Város Labdarúgó SE biztosítja.

Támogatták, hogy egy touchtennis torna a város nevét és címerét használja, illetve, hogy a Váci Hajó SE induljon egy ingatlanfelújítási pályázaton, bár ehhez a város anyagilag nem tud hozzájárulni. Anyagi forrás hiánya miatt nem tudták támogatni a Váci Buki Sporthorgász Egyesület kérelmét.

Egy másik döntés értelmében anyagi fedezetet biztosítottak arra, hogy június végén Vác adhasson otthont a Speciális Olimpia nemzetközi, egyesített labdarúgótornájának, illetve  egyhangúan úgy határoztak, hogy felújítása után a Vác Városi Strand és Uszoda az egy évvel ezelőtt elhunyt vízilabdaedző, Kolossa István nevét vegye fel.

 

 

2014. 04. 02.

Választ(hat)unk

A köztársasági elnök döntése nyomán 2014. április 6-án vasárnap tartják meg hazánkban a 2014-2018-as időszakra vonatkozó országgyűlési választást. Az alábbiakban Vácra fókuszálva a legfontosabb tudnivalókat foglalom össze.

A következő Országgyűlés 199 tagú lesz: 106 képviselő egyéni választókerületből, 93 pedig a listás helyek betöltésével jut a Parlamentbe. A választás egyfordulós. Az egyéni választókerületekben a legtöbb voksot kapó jelölt nyeri el a mandátumot. A listás helyek elosztása bonyolultabb: döntően a pártlistákra leadott voksok számától függ, de megfelelő számú kapott voks után nemzetiségi listákról is juthat be képviselő. Csak azok a pártok kaphatnak listás helyet, amelyek listájára legalább 5 %-os szavazatarány érkezett. 

Vác Pest megye 4. számú egyéni választókerületéhez tartozik. A váciak ugyanazt az országos listát kapják, mint minden magyar választópolgár. A képen látható szavazólapon a jelölőszervezetek közül érvényesen egyet lehet megjelölni. (A név alatti karikába tett + vagy X jellel).

A választók kapnak továbbá egy másik szavazólapot, amelyen az egyéni jelöltekre szavazhatnak. Választókerületünkben 19 jelölt indulhat, ők sorsolás után a következő sorrendben szerepelnek a szavazólapon:

Nagy Sándor – MUNKÁSPÁRT

Kiss Zsolt János - MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP

Harrach Péter Pál - FIDESZ, KDNP

Lakatos Istvánné – KMSZ

Karnis Gáborné – TEMPO

Zsigmond Attiláné – ÚMP

Fehér Zsolt – JOBBIK

Dr. Dákay Zoltán - A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT

Nógrádi Ferenc – SZOCIÁLDEMOKRATÁK

Vitéz Attila – ZÖLDEK

Bánhegyi Ildikó Mária – MKSZU

Vojnovits Erzsébet – KTI

Himmerné Wetzl Annamária – ÖP

Nagy Szilárd Benjamin – SEM

Dr. Agócs-Jesztei Ágnes – MRPP

Kőfalvi László – JESZ

Dengelegi Klára Zsuzsanna – LMP

Batáné Burik Anna – MGP

Moravcsik Attila – SMS

A jelöltek közül szintén egyet lehet érvényesen megjelölni.

A választás április 6-án reggel hat órától este hét óráig tart. Vácon 30 szavazókört jelöltek ki, mindenki ott adhatja le voksát, ahol őt nyilvántartásba vették. (Ez a korábban megkapott, névjegyzékbe történő felvételről szóló ÉRTESÍTÉSen megtalálható.) A szavazónak igazolnia kell személyazonosságát, ezt megteheti a következő okiratokkal:

- személyi azonosító igazolvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány;

- útlevél és lakcímet igazoló hatósági igazolvány;

- kártyaformátumú vezetői engedély és lakcímet igazoló hatósági igazolvány.

Miután a személyazonosítás megtörtént, a szavazó aláírja a választói névjegyzéket és átveszi a két lepecsételt szavazólapot, illetve a borítékot. A szavazólapon tollal történt egy-egy bejelölést követően a lapokat a borítékba helyezve a teremben elhelyezett szavazóurnába kell dobni. 

 

2014. 03. 20.

 

A munkaterv szerinti havi ülés összefoglalója

A március 10-i rendkívüli ülés után ezúttal is szerteágazó témák szerepeltek Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének munkaterv szerinti havi ülésén. 

A teljes létszámban jelenlévő grémium egyperces tiszteletadással emlékezett a közelmúltban elhunyt Horváth Szabolcsnéra, az Egészséges Ifjúságért Alapítvány elnökére, a Váci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társelnökére, Belányi Lászlóra, városunk Pro Urbe-díjas középiskolai tanárára, bőrdíszműves mesterre és Mata Mihályra, a Váci  Szlovák Önkormányzat volt elnökhelyettesére.

A lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, valamint a képviselők, bizottsági tagok ülésről való távolmaradásáról szóló jelentés után tájékoztatók következtek a bizottságok átruházott hatáskörben hozott döntéseiről, a Nemzetgazdasági Minisztérium válaszáról egy, a közétkeztetés Áfa-csökkentésre vonatkozó városi megkeresésre, Migazzi püspök szobrának elhelyezéséről, illetve a jelentősebb beruházások aktualitásairól és az Ipe’L-Ipoly Eurorégió Határon Átnyúló Együttműködésről.

Az elfogadott napirend szerint ezúttal a zárt ülés témaköreivel indul a tanácskozás. Ezt követően nyílt ülésen folytatódott a testületi munka. A likviditási jelentést a fás szárú növények védelméről megalkotott rendelet vitája és a térítési díjakról, illetve a közterület használatról szóló rendelet módosítása követte. Az idei közbeszerzési terv elfogadása, továbbá a tavalyi pályázati érdekeltségi rendszer összegzéséről szóló előterjesztés után két, a stadiont, illetve annak reklámfelületeit érintő hasznosításról és kérelemről döntöttek (Lásd Sporthírek rovatunkban!) Egy házi-gyermekorvosi szerződés szándéknyilatkozatának megtárgyalását az éjjeli menedékhely létrehozásáról beterjesztett elképzelés vitája követte.

A holding januári tevékenységéről szóló beszámoló előtt városunk egy határozat alapján csatlakozott a Föld órája elnevezésű programhoz, majd napirend utáni hozzászólásokkal és képviselői kérdésfelvetésekkel ért véget a grémium munkája. (Az utóbbiakról külön hírben számolunk be, miként a zárt ülés döntéseiről, a rendeletalkotásról és -módosításokról, illetve egyéb, közérdeklődésre számító információkról is. )

Vác Város Önkormányzat képviselő-testülete az éves munkaterv szerint legközelebb 2014. április 24-én tart plenáris ülést.

 

A márciusi zárt ülés döntései

A képviselő-testület március 20-án megtartott plenáris ülésének zárt körben hozott döntéseiről  egyelőre csak az került nyilvánosságra, hogy a Deákvári Óvoda intézményvezetői pályázata érvényes és eredményes volt. A két jelentkezőt a szakbizottság és a testület is zárt ajtók mögött hallgatta meg. A titkos urnás szavazás során Varga Ágnes nyolc voksot, a másik jelölt pedig hetet kapott. Így Varga Ágnest  öt esztendőre kinevezték az intézmény vezetőjének.

 

Napirend utáni hozzászólások, kérdések

A márciusi soros testületi ülés napirendjének végén reagálhattak a képviselők az előző tanácskozáson feltett kérdéseikre kapott válaszokra. Ezt követően napirend utáni hozzászólások és új kérdések felvetése következett.

A napirend utáni képviselői hozzászólások lehetőségével elsőként dr. Bánhidi Péter élt, aki elmondta: április 7-től a városi orvosi ügyelet a dr. Csányi László krt. 47. alá költözik. Az ezt követő héten a Flórián utcai két felnőtt háziorvosi rendelés átmenetileg ugyanoda költözik, egyben változik a két orvos rendelési ideje is. A továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy a Vízmű melletti vasúti átjáró lezárásával megnövekedik a forgalom a két, városrészeket összekötő aluljáróban.

Kászonyi Károly adományok felajánlásával kezdeményezte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ligeti emlékművének felújítását, majd többek között felháborodásának adott hangot, hogy pártja választási plakátjait a városban megrongálták, és jelezte, hogy a megfelelő feljelentéseket megtette.

Dr. Bóth János azt vetette fel, hogy a város kommunikációs referense tagja az egyik párt helyi elnökségének, ennek ellenére munkaköri feladata a városi weboldal szerkesztése. A továbbiakban megosztotta azt az információját, hogy a buszjáratokon jegyet váltók ezzel egyben biztosítással is rendelkezik.

Kiss Zsolt dr. Bóth Jánoshoz, Kriksz Istvánhoz és dr. Bánhidi Péterhez hasonlóan elhatárolódott a plakátrongálásoktól, ezt követően a kampány kulturált végig vitelére szólított fel.

Kriksz István az egyszerűsített körforgalmak kapcsán a szabályok fokozott betartatására hívta fel az illetékesek figyelmét.

Balkovics Péter nehezményezte a „kormányváltó erők” kifejezést, majd egy leendő postagalamb világverseny váci vonatkozásaira hívta fel a figyelmet.

Csereklye Károly többek néhány főtéri és külterületi problémát említett meg.

A kérdések sorát Katonáné Doman Erika nyitotta, aki megköszönte a résztvevőknek a március 15-i ünnepségeken való részvételt, majd arról érdeklődött, hogy megvannak-e a feltételei annak, hogy a Városháza folyosói kiállító teremként is funkcionáljanak, illetve, hogy a kiállított tárgyak illeszkednek-e a barokk épület stílusához.

Balkovics Péter a dr. Csányi krt-on lévő Széchenyi utcai balra kanyarodási lehetőség közlekedési átgondolását szorgalmazta.

Dr. Váradi Iván Attila is a körforgalmakról szólt, majd a Holokauszt Emléknap tervezett hivatalos városi eseményeire kérdezett rá. A folytatásban a MÁV-beruházásról szóló bővebb információkat kért és azt, hogy a művelődést érintő projektek kerüljenek előzetesen az illetékes szakbizottság elé.

Dr. Bánhidi Péter tolmácsolta azt a kérést, hogy táblázzák ki több helyen a nyilvános WC helyét, illetve az tovább tartson nyitva. Indítványozta továbbá, hogy a városi honlap aktuális közérdekű információi folyamatosan láthatók legyenek a Főoldalon.

Dr. Bóth János az uszodai sátortető helyzetéről, a színház épületének művelődési központ általi átadásáról, valamint a Váci Szimfonikus Zenekar finanszírozásának elmaradásáról kérdezett.

Kovács Ágnes is a március 15-i ünnepségek színvonalát dicsérte és mondott köszönetet a közreműködőknek, majd egy zászlótervezési pályázat eredményhirdetéséről szólt.

Dr. Schmuczer Istvánné néhány ügyrendi jelzésű felszólalás megalapozatlanságát említette, majd nehezményezte, hogy a MADI-kiállítás témája egyszer sem került az általa vezetett szakbizottság elé. A nyilvános WC pénzbedobós rendszerének bevezetését javasolta.

Kiss Zsolt nehezményezte azt, hogy sok helyen nincs elhelyezve utcanévtábla, illetve, hogy a Zöldfa utcában egyetlen zebra sincs láthatóan felfestve és a városban is sok helyen hiányoznak a közlekedést segítő útburkolati jelek.

Kriksz István az általa vezetett szakbizottság megtárgyalandó tervezett témáiról adott tájékoztatást.

 

Márciusi rendeletalkotás és –módosítások

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a márciusban megtartott munkaterv szerinti ülésen egy rendeletet alkotott és két korábbi rendeletét módosította.

1. Rendelet a fás szárú növények védelméről

Espár Péter megbízott osztályvezető előterjesztésében megvitatott és elfogadott rendelet azt a célt szolgálja, hogy megóvásra kerüljön a város fa állománya és ne csökkenjen a fák száma. A természeti értékek védelme érdekében a szabályozás tartalmazza továbbá a közterületi fakivágás előírásait, a pótlás mikéntjét is. Bevezetésre került a közigazgatási bírság, amely alkalmazásával szankcionálják az engedély nélküli fakivágásokat, illetve a pótlás elmulasztását.
A rendelet Vác város közigazgatási területére érvényes és a testület egyhangú szavazással fogadta el.

2. A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 5/2008.(II.22.) sz. rendelet módosítása

A tárgykörre érvényben lévő törvény előírásai alapján minden esztendőben április 1-ig a tárgyévre tervezett adatok alapján meg kell határozni a címben szereplő szolgáltatások önköltségét. A térítési díjat a fenntartó határozza meg. Ez a szolgáltatási önköltség és a normatív hozzájárulás különbözete.

A rendeletmódosítást – amelynek előterjesztője Deákné dr. Szarka Anita jegyző volt – a képviselők vita nélkül, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadták el.

3. A közterületek használatáról szóló rendelet módosítása

Dr. Grmela Judit aljegyző előterjesztésében került napirendre a módosítás, amelynek célja a hatályos jogszabályokkal való harmonizáció, továbbá a közterületek rendjének fenntartása érdekében alkalmazandó szankciók meghatározása.

A módosítás egyhangú szavazással került elfogadásra.

A rendelet, illetve a két módosítás pontos tartalma a www.vac.hu címen elérhető hivatalos városi weboldal Dokumentum tárában megtalálható lesz.

 

Közérdekű információk a márciusi testületi ülésről

A váci önkormányzat márciusi ülésének napirendi sorában több jelentés és tájékoztató is elhangzott. Többek között az alábbi fontosabb döntések születtek, illetve információk kerültek nyilvánosságra:

- idén júniusban készül el Vác-Alsóváros vasúti megállóhely környezetében az új P+R és B+R parkoló;

- megtörtént a négy egyszerűsített körforgalom kialakítása;

- mivel az egyház nem kíván forrást biztosítani a célra, a város eláll a Migazzi püspököt ábrázoló szobor felállításától, az erre biztosított pénzt a polgármester javasolja átcsoportosítani az orvosi praxisok minimál standard felszerelésére;

- a likviditási jelentés szerint az önkormányzat bankszámláinak egyenlege március 20-án 640 millió forint volt, az éves tervezett adóbevételek 38,28 %-a folyt be;

- várhatóan még a nyár folyamán elhelyezésre kerülnek a Diadal térre a gördeszkázást és az egyéb extrém sportolást elősegítő felszerelések;

 - a grémium – megköszönve a leköszönő doktor munkásságát - elfogadta azt a szándéknyilatkozatot, amely dr. Ujhelyi László gyermekorvos praxisának átruházásáról szólt dr. Ruzsa Mária szakorvos számára, aki bemutatkozott a testületnek;

- a képviselők javasolták az éjjeli menedékhely létrehozását, ennek önkormányzatot terhelő hozzájárulását biztosították;

- kétszázezer forinttal támogattak egy, a Gyimes-völgyben létrehozott felekezeti iskola tornaterem építésre vonatkozó pénzbeli kérelmet;

 

- a testület egyetértett azzal, hogy a stadionban elhelyezett reklámfelületek használati joga, azok saját költségen történő rendbetétele után a Vác Városi Labdarúgó Egyesület számára átruházásra kerüljenek és öt évvel meghosszabbodhat a stadiont használó gazdasági társaság ezen térítésmentes lehetősége, amennyiben az utánpótlás neveléssel foglalkozó egyesület egy eurós áron 5 százalékos tulajdonhoz jut a kft-ben. Engedélyezték azt is, hogy a felnőtt labdarúgó együttes versenyeztetésére létrejött, eddig angol elnevezéssel működő cég felvegye a Vác FC Kft. nevet;

- később meghatározott időpontban a Flórián utcai rendelőből a gyermek-háziorvosi praxis is időlegesen el fog költözni;

 

Egyéb érdekességek a márciusi testületi ülésről

Az alábbiakban inkább szubjektív, bulvárjellegű, de a nyilvános ülésen történt – így publikálható – érdekességek következnek. 

A pár perces csúszással kezdődő ülés nyitányára még a következetesen elkéső képviselők is befutottak. Persze voltak, akik elég gyakran ki-bejárkáltak, páran viszont igen lelkiismeretesen végigülték a szünetekkel közel ötórás tanácskozást. 

Feltűnően passzív volt például dr. Jakab Zoltán, de Mokánszky Zoltán alpolgármester sem szólalt meg. Ahhoz képest, hogy a parlamenti választások előtti utolsó – tervezett – ülés volt, elég békésen lezajlott. Többszöri tárgyalás után sem ad pénzt az egyház a Konstantin térre tervezett és arra még pályázati részforrást is nyerő Migazzi szoborra. Ki is használta dr. Bóth János a magas labdát és megkérdőjelezte a rendszeres városvezetés-egyházvezetés villásreggelik hasznosságát.

Hosszú évek után élvezhettük újra Németh Péter Mikola szereplését: egy sima tájékoztató az ő „segítségével” 35 perces lett.  Bár jelen voltak és nagy rajzokkal is készültek a Vác Plaza környékére tervezett egyetemi város beruházói, szót sem kaptak, mert a napirendről levették az előterjesztést. A napirend elfogadása után kivonult a pórnép, mert zárt ülésen hallgatták meg a két óvodai pályázót, aztán titkos urnásan voksoltak, eredményt hirdettek (nyílt ülésen), majd ismét zárt körben tárgyaltak még három témát.

A „fás szárú növények” (magyarul: fák)  védelméről is aktív hozzászólás folyam volt, mindenki borzasztóan környezetbarát – hát, istenkém: néha az emberek nem értik, melyik fát, miért is vágják ki/félbe. Végre felpörgött a tárgyalás, ám az érdekeltségi rendszer szavazásánál bedöglött a technika. Tíz perc szünet – tehát huszonöt… 

Élénk helyeslésre talált a két focis téma határozati javaslata. Ehhez biztosan hozzájárultak a mosolygós és szépeket mondó John Marshall szavai és előtte a szünetben történő kedélyes elbeszélgetések. (Ki gondolta volna, hogy például a „vita” során dr. Bóth János és Csereklye Károly is szeretetteljesen kíván sok sikert az angolnak?) 

Minden további nélkül adtak kétszázezret egy külföldi felekezeti iskola tornatermére, majd a holding beszámoló sem okozott veszekedést. Dr. Bóth János csak kicsit kritizálta a Váci Hírnököt, és Katonáné Doman Erika is csak enyhén panaszkodott a lap (nem) terjesztésére.

Talán túl gyorsan is elértek a napirend utáni hozzászólásokhoz és kérdésekhez, mert vagy 70-80 percig sorolták a szívfájdalmakat a felszólalók. 

 

2014. 03. 06.

Velük találkozunk április 6-án az egyéni jelöltek szavazólapján

Csütörtök estére kialakult az a jelöltlista, amelynek tagjai elindulhatnak április 6-án, az országgyűlési választásokon Pest megye 4. számú egyéni választókerületében.

A Vácot is magában foglaló körzetben 26 aspiráns adta le az összegyűjtött ajánlásait. (Közülük egy jelölt az első – elutasított - leadás után ismételt, amely után végül indulhat a választáson.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hivatalos weboldalán (www.valasztas.hu) található lista szerint az illetékes Országos Egyéni Választókerületi Bizottság összesen 19 jelöltet vett nyilvántartásba, míg hét indulni szándékozó személy vonatkozásában megtagadta azt.

Ennek eredményeként – a már korábban kisorsolt sorrend szerint - a következők kerülnek fel az egyéni indulókat tartalmazó szavazólapra:

Nagy Sándor – Munkáspárt

Kiss Zsolt János – MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP

Harrach Péter Pál – FIDESZ, KDNP

Lakatos Istvánné – KMSZ

Karnis Gáborné – TEMPO

Zsigmond Attiláné – ÚMP

Fehér Zsolt – JOBBIK

Dr. Dákay Zoltán – A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT

Nógrádi Ferenc – SZOCIÁLDEMOKRATÁK

Vitéz Attila – ZÖLDEK

Bánhegyi Ildikó Mária – MKSZU

Vojnovits Erzsébet – KTI

Himmerné Wetzl Annamária – ÖP

Nagy Szilárd Benjamin – SEM

Dr. Agócs-Jesztei Ágnes – MRPP

Kőfalvi László – JESZ

Dengelegi Klára Zsuzsanna – LMP

Batáné Burik Anna – MGP

Moravcsik Attila – SMS

Akinek netán egy-egy (nekem példának okáért 10...) rövidítés kínai, az a www.valasztas.hu weboldalon kikeresheti jelentésüket.)

 

2014. 02. 21.

... és ami még történt

A tegnapi testületi ülésen a tegnapi dátummal olvasható történések mellett volt pár további érdekesség. Közülük néhány:

- szinte össznépi konszenzus alakult ki abban, hogy  bizony a MÁV-rekonstrukciót irányítók nem nagyon veszik komolyan a váci kéréseket, megkereséseket. Az elhangzottak szerint lekezelően, semmitmondó mellébeszéléssel söprik le a váci vezetőket, képviselőket. A baloldal élesen kritizálta a gátprojekt menedzsmentjének tevékenységét, hozzáértését is. (Úgy tűnik a mobilgát megvalósítása hónapokat csúszik majd.);

- sokadszor is vagy félóra elment azzal, hogy dr. Bóth János és Deákné dr. Szarka Anita jegyző polemizált utóbbi hatáskörén;

- harmadszor is meghallgattam ( EÜ Biz., Ügyrendi Biz., plenáris ülés) azt a vitát, ami arról szólt, hogy dr. Huszágh Hedvig orvosi praxisának jogi változása mi módon jelenthet precedenst a hasonló esetekben;

- miután a jobboldal mindenképpen le akarta vetetni a napirendről Kiss Zsolt javaslatát a Jancsó Miklós utca létrehozásáról, meglepő módon a szavazásnál 8 igennel mégis tárgyalásba vették (részletek később);

- a kétórás költségvetési vitában nem sok meglepetés volt: a baloldal leszólta, a bizottságok egy kivételével (MOIS) támogatták; a szocik sokallták, hogy a színház a tavalyi 8 után most 18 milliót kap, innen csíptek volna le a térfigyelő kamerákra és az evangélikus ovira 5-5- milkát – egyik sem ment át, az utóbbit annak napirendjénél azonban mégis megoldották; a várakozásokkal és a tavalyi esettel ellentétben a szocik nem támadták a Szervezési és Tájékoztatási Osztály büdzséjét, így az újságokra szánt apanázst sem;

- a költségvetés elfogadása után jött az ebédszünet, amely után szokás szerint felpörgött minden;

- a sportrendeletnél volt enyhe vita és pár módosító; egy érdekesebb momentum akadt: dr. Jakab Zoltán javaslatát arra, hogy csapat is kaphasson Vác Város Sportjáért kitüntetést, az előterjesztő Mokánszky Zoltán befogadta, majd felszólalt dr. Schmuczer Istvánné, hogy akkor ez koherencia zavart okoz, ne kaphasson csapat ilyet; egymás győzködése után a képviselő asszony visszavonult, így bennmaradt a csapatkitüntetés lehetősége;

- ezután viszont vita nélküli szavazások sora következett;

- szinte minden javasolt pályázaton indul Vác, kivéve a Kiss Zsolt által indítványozott Magyar dal fővárosa lehetőséget, amely 6 igen, 6 nem és 2 tartózkodással elbukott;

- miután igen vegyes fogadtatása volt a szakbizottságokban annak az elképzelésnek, hogy egy egyesület ingyenesen használhassa a Karacs koleszt a lecsúszott családok átmeneti otthonaként, a polgármester az eredeti javaslatból kivette a testület elvi támogatását és az a módosítás ment át, hogy tárgyalják meg a konkrétumokat;

- a holding beszámolója kapcsán több támadás érte a Váci Városimázs Kft-t: annak pénzügyi helyzetét, illetve a Váci Hírnök tartalmi nívóját; éles kritikát fogalmazott meg Katonáné Doman Erika és Kiss Zsolt is, ezekre az ügyvezető igazgató válaszolt;

- a sürgősségik során újabb két pályázatra bólintottak rá; a Norvég-alapnál változás, hogy a ligetre vonatkozó korábbi szép tervek a pályázati kiírás tartalma miatt felejtős, helyette az egyik főtéri lakóingatlan felújítására pályázik a város;

- a Jancsó-utcáról: Kiss Zsolt próbálta megindokolni, hogy miért éppen a Szilassy utca sínekkel párhuzamos részét neveztetné el a nemrég elhunyt filmrendezőről (a jövőben ez lesz a közlekedés mag, nem laknak, így nincs adminisztratív meló vele, stb.) Kriksz István és Csereklye Károly azonban továbbra is méltatlannak tartotta a helyet és a polgármester is javasolta, hogy előbb menjen bizottság elé; a jegyző hozzátette, hogy a választási törvény szerint a kampányidőszakban nem lehet közterületet átnevezni, átszámozni; végül az előterjesztő elfogadta azt, hogy majd előbb a bizottságok tárgyalják meg;

- végül visszavonták a Dunakanyar-Vác Labdarúgó Kft. stadionra bejegyzett székhely engedélyét – figyelem: ez nem a mostani Vác FC-re, hanem a Héger József-féle gazdasági társaságra vonatkozik. 

2014. 02. 20.

Elfogadták a város idei költségvetését

Vác 2014-es költségvetésének vitája és elfogadása volt a városi önkormányzat képviselőtestületének február 20-i ülésének fókuszában. A grémium munkaterv szerinti februári tanácskozása több mint hétórás volt.

A teljes létszámú testület a napirendi sort megelőzően a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, valamint a testületi, illetve bizottsági üléseken való távolmaradásokról szóló jelentéssel kezdte munkáját. A tájékoztatók sorában szerepelt a bizottságok átruházott hatáskörben hozott döntéseiről, a jelentősebb beruházások aktualitásairól, a testület megválasztandó képviselőinek létszámáról, egy törvényességi panasz felülvizsgálatáról és egy feladat-ellátási szerződés módosításáról szóló előterjesztés is.

A napirendi sor egyhangú elfogadása után a jelenlévők egyperces csenddel adóztak a nemrég elhunyt váci születésű filmrendező, Jancsó Miklós emléke előtt.

A napirendi témák közül elsőként a 2014-es városi költségvetés tervezete került megvitatásra, amelyet közel kétórás vita után többségi szavazással elfogadtak. A büdzsével összefüggő gazdasági kérdések (likviditási jelentés, adósságkonszolidáció) után a város sport és szabadidő feladatairól szóló rendelet mellett még két rendelet (a településképi védelemről, illetve a közterületi vendéglátó sávok létesítéséről) megalkotása következett. Több pályázaton való indulásról is döntött ezt követően a grémium, majd az országgyűlési választásokon közreműködő szavazatszámlálókat választották meg.

A Gazdasági Hivatal alapító okiratának módosítása mellett többek között az önkormányzat költségvetési intézményeiben dolgozók juttatásairól szóló kollektív megállapodást is megvitatták, illetve kiírták a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye igazgatói posztjára való pályázatot is. Elfogadásra került az egészségügyi alapellátók eszközb

 
E-chatelő
Dumáljunk!
 
Érdeklődés
Indulás: 2007-01-20
 
Linkajánló
 

*NOVEMBERI NYEREMÉNYJÁTÉK* "IDE MINDIG ÉRDEMES BENÉZNI!" Picur Mini ABC Nyitva:mindennap 5-21h-ig Bp. IV. Nádor u. 87    *****    HARRY STYLES | ONE DIRECTION | HARRY STYLES | ONE DIRECTION | HARRY STYLES | ONE DIRECTION | HARRY STYLES |    *****    Ma 12:00-kor TÖK jó JÁTÉK a G-Portál Histórián! Gyertek és nyerjetek kreditet :)))    *****    VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS!    *****    Gyorsan kell kredit? Játssz velünk! Most MINIJÁTÉK, okt. 31. 12:00 és nov. 02. 10:00 között pedig a TÖK jó JÁTÉK!    *****    Ismerd meg Önmagad. Életmód, recept klub, utazás, diéta és fogyókúra ötletek.Várunk!    *****    Szeretnél egy fansub csapat tagja lenni? Ha tudsz mangát szerkeszteni, vagy jó vagy angolból, jelentkezz!    *****    nerd világom. | <3 | nerd világom. | <3 | nerd világom. | <3 | nerd világom. | <3 | nerd világom. | <3 | nerd világom...    *****    Így lehet 36 millió forintod. Nézd meg ebben a videóban!    *****    *OKTÓBERI NYEREMÉNYJÁTÉK* "IDE MINDIG ÉRDEMES BENÉZNI!" Picur Mini ABC Nyitva:mindennap 5-21h-ig Bp. IV. Nádor u. 87    *****    Egymillióan az internetadó ellen - Nemzeti összefogás az internetadó bevezetése ellen. Like-old facebook oldalunkat. - Egymillióan az internetadó ellen - Nemzeti összefogás az i    *****    Regisztrálj a szamlazz.hu-n és használj egy kiváló, naprakész számlázó szoftvert akár teljesen ingyen!    *****    ILYEN OLDALT MÉG NEM LÁTTÁL!!! NEM MERED MEGNÉZNI!!! :O ILYEN OLDALT MÉG NEM LÁTTÁL!!! NEM MERED MEGNÉZNI!!! :O HIHETETL    *****    http://littleblackfashion.blog.hu. Minden ami divat!    *****    ARROW OLICITY EGY RAJONGÓI OLDAL FELICITY&OLIVER KAPCSOLATÁRÓL ARROW OLICITY    *****    Térburkolat készítés - Kertépítés - Víz-, gáz- és központifûtés szerelés    *****    Tetõfedés - Kõmûves munkák - Festés - Burkolás - Villanyszerelés - Speciális tisztítás    *****    Dokumentummentés - Helyreállítás - Építés - Bontás - Felújítás - Házépítés - Lakásfelújítás - Generál kivitele    *****    Penészmentesítés - Épületszárítás - Palabontás - Szagtalanítás - Ózonkezelés - Fertõtlenítés - Könyvek tisztítása    *****    Mûszaki eszközök tisztítása - Gépek tisztítása - Koromeltávolítás - Kármentesítés - Tûzkár utáni takarítás - Ért&eac